Pozsonyi kék templom

 A Kék templom vagy Árpád-házi Szent Erzsébet-templom Pozsonyban Lechner Ödön egyik legnagyszerűbb munkája, a magyar szecesszió egyik legszebb példája. A templom Árpád-házi Szent Erzsébetnek van szentelve, de Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleumaként építették („Sisit” 1899-ben ölték meg Genfben). Pozsony-Óváros részében található, közel a Comenius Egyetem jogi karához és a szintén Lechner Ödön tervezte Grössling Gimnázium szomszédságában.

 

 

Új meseköny-Széchenyiről

Itt az új pozsonyi mesekönyv – Széchenyiről

Veres István: Széchenyi című mesekönyvének bemutatóját november 28-án, 18.00 órai kezdettel tartották a pozsonyi Egyetemi könyvtárban.

Széchenyi István a központi alakja a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás legújabb mesekönyvének, amely decemberben jelent meg. A kötet szerzője Veres István prózaíró, újságíró (Vasárnap magazin). A kiadvány nyolc történetet tartalmaz, amelyek gróf Széchenyi István életét, személyiségét, érdeklődési körét és szokásait hozzák közelebb az olvasókhoz.   

 „Olyan mesekönyvet szerettünk volna, amely kicsit másként mutatja be ezt a fontos történelmi személyiséget. Nem elsősorban mint politikust, hanem inkább mint magánembert, aki ugyan rendszeresen látogatta a pozsonyi országgyűlést, de bevallottan jobban szeretett például a Dunában úszkálniˮ – fejtette ki a kötet szerzője.

A történetekből kiderül, Széchenyi érdemeként hol rendezték meg Pozsonyban az első magyarországi lóversenyt, miért szerette Ligetfalut, vagy hogy milyen katonai küldetéssel szerzett fiatal korában érdemeket a gróf. Néhány történet elrugaszkodik Pozsonytól, és a gróf távolabbi helyszíneken tett (valódi vagy fiktív) kalandozásairól számol be.

A könyv illusztrációit a budapesti Farkas Júlia készítette, a könyv sorozatszerkesztője: Bolemant Éva. A Pozsonyi mesék sorozat korábbi részei az elmúlt évek Kempelen, Bartók és Lechner címmel jelentek meg a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás gondozásában.

(A magyar nyelvű kiadvány megjelenését Támogatta az SZK Kormányhivatala – a Kisebbségi Kultúrák 2016 Program keretében.) 

Pozsonyi Kifli PT. 

A pozsonyi advent hangulata

A Fő tér, ahol az adventi vásárt rendezik, az idők során volt piactér, passiójátékok színhelye, a polgárok gyülekezési tere, itt zajlottak a nyilvános testi fenyítések és a kivégzések. Végül, de nem utolsósorban, mindig nagy tömeget vonzott a Fő térre az a pompás koronázási menet, amelynek élén Magyarország mindenkori új királya haladt. 1563–1835 között tizenegy királyt és nyolc királynét koronáztak itt magyar királlyá, valamennyi a Habsburg-házból származott.Mária Teréziának például Bécs után Pozsony volt a kedvenc városa. Nem csoda, hogy a város legnagyobb virágzását is Mária Terézia uralkodása alatt élte meg. A Szent Márton-dómban tizenegy Habsburg-házi királyt és nyolc királyi feleséget koronáztak meg, akiknek a szertartás során ezt a Mihály-kapu alatt is átvezető utat kellett megtenniük. Közvetlenül a Mihály-kapu mellett találjuk a középkori Bástya utcát, amelyet Pozsony legszűkebb és legromantikusabb utcájának tartanak.A pozsonyi adventi vásár középpontja tehát a Fő tér, de a közeli Ferenciek terén és a Hviezdoslav téren is felállítottak jó néhány bódét. Ezek között téblábolva természetesen angolul szólítottam meg az egyik kolbászsütőt, aki azt mondta, hogy nyugodtan beszélgessünk magyarul. Ez kissé meglepett, mert az utóbbi időben nem ehhez szoktam Szlovákiában. A felvidéki magyar úr advent idején, négy héten át mindennap ebben a kis házban süti termékeit, amelyeknek fenséges illata még most is itt van velem, miközben ezt a cikket írom. Tőle tudtam meg, hogy a vásárban egyre több a magyar látogató, aminek a helyiek nagyon örülnek. Szerinte a bécsi vásár már túlnőtte magát, a prágai kissé messzebb van, így aki megelégszik egy kisebb léptékűvel, annak kézenfekvő a pozsonyi felkeresése. 
(Forrás: Origo.hu)